Blogs

Van onderbuik naar onderbouwing: het geheim van een succesvolle kinderopvang

In de kinderopvang willen we niet alleen goede zorg geven, maar ook dat alle bedrijfsprocessen soepel verlopen. Een goed georganiseerd proces is de basis voor elke succesvolle organisatie. Maar hoe weten we of alles goed gaat? We kunnen het natuurlijk intuïtief aanvoelen (dat gevoel in je onderbuik), maar het is ook belangrijk om het met harde cijfers te onderbouwen (want meten = weten).

Drie KPI’s voor succes

Er zijn drie belangrijke KPI’s die inzicht geven in de efficiëntie van het primaire proces in de kinderopvang:

  • Bezettingspercentage: dit is het aantal geplande kinduren delen door de beschikbare planningsuren.
  • BKR (Beroepskracht-Kind-Ratio): dit is de verhouding tussen het aantal ingeplande kinderen en het aantal pedagogisch medewerkers.
  • P-factor gepland: dit is het delen van het aantal geplande kinduren door het aantal ingeplande personeelsuren.

 

Een balans tussen bezetting en BKR

Het team dat verantwoordelijk is voor de kindplanning moet ervoor zorgen dat het bezettingspercentage en de BKR op het hoogste niveau blijven. Deze twee KPI’s zijn met elkaar verbonden. Een hoog bezettingspercentage zorgt voor een stabiel financieel resultaat, omdat de faciliteiten en het personeel efficiënt worden benut. Maar een hoog bezettingspercentage moet wel gepaard gaan met een optimale BKR. Als de BKR te laag is, kan de kwaliteit van de zorg in het geding komen.

P-factor gepland: de sleutel tot succes

De p-factor gepland is de sleutel tot succes. Deze KPI geeft aan of de roosters goed zijn afgestemd op de bezetting. Het ideale resultaat is dat de p-factor slechts enkele procentpunten onder de BKR ligt. Als het verschil aanzienlijk groter is, betekent dit dat de roosters niet optimaal zijn afgestemd op het aantal aanwezige kinderen.

Software maakt het makkelijker

Het verzamelen van deze informatie is de afgelopen jaren aanzienlijk eenvoudiger geworden. Software voor kind- en personeelsplanning maakt het mogelijk om alle relevante gegevens keurig vast te leggen. Door deze data geautomatiseerd te verzamelen en toegankelijk te maken voor betrokkenen, kunnen we het proces van optimalisatie versnellen en meten of het primaire proces op orde is.

CPMLite houdt alle KPI’s voor je bij

CPMLite is software voor kind- en personeelsplanning die alle KPI’s voor je bijhoudt. Met CPMLite heb je altijd inzicht in de efficiëntie van je primaire proces en kun je snel en effectief maatregelen nemen om je organisatie te verbeteren. Handig voor jezelf, handig voor het bestuur en handig voor de GGD inspectie.

Lees hier alles over CPMLite

Ben je benieuwd hoe CPMLite jouw organisatie helpt? Tijdens een demo laten we jouw ons pareltje zien.

 

Vraag een demo aan

 

Wil jij ook meer waarde uit je data halen?

We staan voor je klaar en vertellen je graag alles over onze software.

Contact

Get in touch en zet een eerste stap naar jouw gouden toekomst.

Seeligsingel 7, 4811 CN Breda

kidskonnect
kidskonnect